Recente artikelen

Jurk Multi Trina White TurkWomen's Encantader 35jS4ALqcR

Knielen om ergens voor te staan

Jurk Multi Trina White TurkWomen's Encantader 35jS4ALqcR

Sportgigant Nike liet het stof opwaaien met de aftrap van hun nieuwe campagne rond American football speler Colin Kaepernick met de quote ‘Believe in something even if it means sacrifice everything’. Geloof ergens in ook al betekent het dat je alles moet opgeven. Zijn overtuiging en stille protest geven een inkijkje in het diepgewortelde nog steeds voelbare racisme in de USA. Moet een sporter en kledingmerk zich branden aan zo'n beladen onderwerp?

 

Voor het tweede seizoen zit Kaepernick wederom werkloos aan de zijlijn. Er is weinig tot niets veranderd sinds het vreedzame protest, tegen het buitensporige politiegeweld met name gericht tegen zwarte Amerikanen, dat hij twee jaar geleden inzette door te knielen tijdens het spelen van het Amerikaanse volkslied. Alles behalve het ‘land of the free’ aldus Kaepernick, die overigens opgroeide in een blank pleeggezin.

 

Wzwart Mooie jas 10 rood Maggy bloemenprint London zijdenmixformaat WIeDH29YE

Sporters die een oproep doen is niets nieuws. Maar een enkeling neemt het risico zijn carrière en naam op spel te zetten en vast te blijven houden. Vaak gebeurt het protest vanaf de figuurlijke zijlijn (Kaepernick deed het vanaf de letterlijke zijlijn) en vanuit een comfortabele positie. Dit maakt het protest van Kaepernick zo sterk. Het zet zijn eigen toekomst op het spel en houdt vol, ondanks de ladingen kritiek die hij krijgt. President Trump bijvoorbeeld, de man die toch al niet uitblinkt in eloquente teksten, noemt hem een klootzak.

 

Moed is het verbinden van je eigen lot aan datgene waarvoor je staat. Je moet ergens persoonlijk lijden en iets opgeven anders is het gratuite. Je kunt iets roepen, iets vinden maar je stem verdwijnt in het rijk der meningen. Een statement maakt pas impact als je er persoonlijk conclusies aan verbindt. Een weg die vaak niemand wil gaan, laat staan politici. Dat is precies het ijzersterke statement in de Nike commercial. Het is de definitie van wat moed is, de confrontatie aangaan en daarbij angst, intimidatie en onzekerheid doorstaan.

 

Ik hou van deze moedige persoonlijke gebaren die verder gaan dan alleen de fysieke en mentale kracht van de sporter of de winst en verlies op het sportveld. Het zijn de momenten dat de sportarena echt een wereldpodium is en een politieke discussie opent door ons een spiegel te bieden die de vraag stelt waar we als samenleving voor willen staan. 

 Gabbana pumps maat puntige teen 39 5 Patent Zwarte 9 5 Dolce slingbacks hakken775 IYe29DbWEH

Deze vraag kun je ook op jezelf betrekken wat in de rest van de campagne ook wordt gedaan. Moedig en knap, een schot in de roos.

 

Nwt Cocktail Dames Evening Stretch 20 Grey Jurk Velveteen Anna Sz Scholz Plus MLzGSVpqU
Jurk Multi Trina White TurkWomen's Encantader 35jS4ALqcR